Waar we in dit blog praten over raamfolie kan ook glasfolie staan. Glasfolie en raamfolie zijn twee namen voor het zelfde product.

Wat u beslist moet weten over raamfolie en glasfolie

Zoals gezegd zijn raamfolie en glasfolie twee namen voor hetzelfde product. Glasfolie en raamfolie zijn er in vele soorten, voor uiteenlopende toepassingen. Of u nu zonnewarmte of hinderlijk zonlicht buiten wilt houden of op zoek bent naar meer privacy. U wilt rondspringend glas bij ruitschade voorkomen of u zoekt naar een decoratieve print op uw glaswand: de Kock Raamfolie heeft de oplossing. Wij leveren raamfolie op maat, veiligheidsfolie, anti-inkijkfolie, zonwerende raamfolie, isolerende raamfolie en decoratieve glasfolie. Altijd van de beste leveranciers en vakkundig gemonteerd.
Onze hoofdleverancier voor raamfolie is Saint Gobain Solar Gard, onderdeel van Saint Gobain. Als grootste glasfabrikant ter wereld beschikken zij over een grote kennis van glas en glasfolies.

Het is altijd erg belangrijk te weten wat voor probleem u graag opgelost wilt hebben. Toen wij in 1972 begonnen was er in Nederland slechts één soort raamfolie beschikbaar. In de loop der jaren zijn daar vele aan toegevoegd en is de markt voor raamfolie enorm gegroeid. Met als gevolg dat er – zoals in elke industrie – ook veel goedkope folies, met vaak een slechte kwaliteit op de markt zijn gekomen.

Grofweg zijn er drie soorten raamfolie:

 1. de dyed film
  Dit zijn polyester folies die zijn voorzien van een soort verflaag. Deze folies zijn erg goedkoop, hebben een zeer matige werking en verkleuren (vaak paars).
  Deze folies vind je veel in de autoraamfolie maar deze techniek wordt ook gebruikt ter ondersteuning van de volgende techniek.
 2. de gemetalliseerde films
  Dit zijn ook polyester raamfolies maar dan voorzien van een hele dunne metaallaag.
  Voordeel is dat de folie relatief goedkoop is en snel te produceren. Vaak zijn deze folies niet erg stabiel. De kans is aanwezig de folie– soms al na negen maanden gaat vervormen en dat het zicht – dat toch al niet glashelder was – steeds minder wordt. Je hebt het gevoel dat je door een waterglas naar buiten kijkt. Dt is erg vermoeiend.
 3. Sputter-coated films
  Onze raamfolies zijn allemaal sputter-coated raamfolies. De metaallagen zijn hierbij als het ware in het polyester zijn verwerkt. Het geeft de sputter-coated folies hun grote helderheid. In het sputter-coated proces kunnen alleen metaallagen worden verwerkt en geen kleur of verfstoffen worden toegevoegd. Ze uitermate geschikt voor dubbelglas en speciaal voor HR++.

Warmtewerende raamfolie

Eén van de meest effectieve manieren om warmte te weren is het gebruik van speciale warmtewerende raamfolie. Het voorkom dat de warmte binnenkomt. Wij hebben voor al onze warmtewerende glasfolies gekozen  voor een sputter-coated folie. Voordeel is de ongelofelijke heldere kwaliteit. Je hebt eigenlijk niet door dat er folie op de ramen zit. Verder is vooral de kwaliteit op lange termijn heel erg goed. De raamfolie verkleurt niet en vervormt niet. Na 20 jaar ziet de raamfolie er nog steeds net zo uit. Toen wij in 1972 begonnen was er in Nederland slechts één soort folie beschikbaar. In de loop van de jaren zijn daar vele aan toegevoegd en is de industrie enorm gegroeid. Door de uitgebreidere technieken kunnen we aan vrijwel elke wens voldoen.

Met een aantal zaken moeten we echter rekening houden:

 1. Kennis van glas
  Voor een goed advies is kennis van glas onontbeerlijk. Glas is – vooral in Nederland en België – technisch van een zeer hoge kwaliteit waardoor we niet meer zo maar elke folie overal op kunnen plakken. Die tijd ligt ver achter ons.
 2. Soorten raamfolie
  Er zijn twee soorten raamfolie: spiegelende en niet spiegelende raamfolie en ze zijn zowel binnen als buiten aan te brengen.
  Buitenfolies hebben vaak een beter resultaat. Er zijn echter situaties waarin een buitenfolie niet gewenst is – de ramen zijn van buiten onbereikbaar – en dan is een binnenfolie een erg goed alternatief.
  De verschillende oplossingen kunt u via deze link bekijken

Veiligheidsfolie

Polyester veiligheidsfolie houdt bij glasbreuk, door de enorme hechting op het glas, de glasscherven bij elkaar. Er is en blijft dus een veilige situatie. Om die goede hechting te garanderen, is montage door een deskundige noodzakelijk.

Het beveiligen kan op verschillende niveaus:

 1. Alleen scherfbeveiliging
  Bij deze beveiliging is het vooral heel erg belangrijk dat er in geval van breuk geen scherven vrij komen.
  De beste oplossing is dan 4 Mil – 100 micron/0,01 mm dik – veiligheidsfolie.
 2. Inbraakvertraging
  De folie zorgt ervoor dat inbrekers niet zo maar door kunnen lopen. Het glas met de folie vormt een vervelende hindernis.
  De beste mogelijke oplossingen zijn dan 8 Mil – 200 micron/0,02 mm dik – of 14 Mil – 350 micron/0,035 mm dik – veiligheidsfolie.
 3. Explosie beveiliging
  Tegenwoordig steeds actueler. Je wil voorkomen dat in geval van een explosie de scherven in de rondte vliegen. Deze rondvliegende scherven vormen dodelijke projectielen.
  Voor een goede werking van veiligheidsfolie is het van groot belang dat deze goed gemonteerd is.
  De beste oplossing is dan 8 Mil – 200 micron/0,02 mm dik – veiligheidsfolie met verankering aan het kozijn.

De montage

Er zijn enorme kwaliteitsverschillen die u pas merkt op het moment dat er problemen zijn. Maar wat de kwaliteit van de folie ook is, als hij niet correct is aangebracht, zal hij nooit zijn werk goed kunnen doen. Niet goed gemonteerde folie hecht niet maximaal kan aan het glas. Het feit dat de folie er mooi uitziet zegt dus niets over de hechting en dus over de werking. Dit kunt u gedeeltelijk wel controleren. U kunt soms met het blote oog zien dat de folie onvoldoende aan het glas is gehecht. Het laat los. Verder mag er in principe geen water meer onder de folie zitten. Een klein beetje vocht – vlak na de montage –  daargelaten. Dat moet na drie tot vier maanden zijn verdwenen.

Het monteren van veiligheidsfolie, zeker 8 Mil en 14 Mil, is zwaar en arbeidsintensief werk.

Arbeidsloon is hoog, zeker van professionals, dus wees voorzichtig met lage aanbiedingen!

Isolerende raamfolie

Sinds een paar jaar is er ook isolerende raamfolie beschikbaar. Het doel is de warmte in de winter binnen te houden. Isolerende raamfolie en dubbel glas worden vaak met elkaar vergeleken hoewel de werking compleet anders is. Dubbelglas werkt op basis van stilstaande lucht en isolerende folie werkt op basis van emissiviteit, de emissiviteit is het vermogen van een product om warmte op te nemen. Dat betekent dat raamfolie in de winter wat minder goed de kou buiten houdt dan dubbelglas. Groot voordeel van raamfolie is daarentegen de hoge warmtewering in de zomer. Dat heeft dubbelglas weer niet.

Probleem is alleen dat het een nieuwe en vooral dure erg gevoelige techniek is. Dat betekend helaas dat de folie erg duur is – wees echt voorzichtig met goedkope isolerende folies – en als je dan kijkt wat het “werkelijke netto” rendement is dan is het helaas eigenlijk nooit rendabel.

Let op deze opmerking gaat over isolerende raamfolie – die de warmte in de winter binnen moeten houden. Met zonwerende raamfolies – die de warmte in de zomer buiten moeten houden – kunnen we u heel erg goed helpen

Verkleuring

Helaas is alles wat achter glas staat aan de invloed van de zon onderhevig. Zon heeft de nare eigenschap materialen en kleuren af te breken. Gevolg verkleuring. Dat wordt veroorzaakt door UV stralen, warmte en zichtbaar licht. Grofweg: UV voor 50%, zichtbaar licht voor 25% en warmte voor 25%. Een zeer effectieve oplossing is de gordijnen dicht doen maar dan zit u wel de hele dag in het donker en dat is niet echt prettig. Bovendien is deze oplossing voor een etalage niet echt handig.

Gelukkig kunnen we met de juiste raamfolie diverse oplossingen bieden.

 1. Bij etalages en showrooms is het van groot belang dat er naar binnen gekeken kan worden.
  Dit kan bij woonhuizen en kantoren ook wenselijk zijn.
  Je kunt dan niet het zichtbare licht tegen houden en alleen wat aan de UV stralen doen en aan de warmte. Er is dus sprake van een bijna-ideale oplossing.
  De best mogelijke oplossingen zijn dan UV-Protectie, Sterling 70 of Sentinel Plus SX 80 OSW – raamfolie voor buiten
 2. Als die inkijk niet belangrijk is, is een effectievere bescherming mogelijk.
  De best mogelijke oplossingen zijn dan Silver 35 en Sterling 50 (ook Sentinel Plus SX 80 OSW  of Sentinel Plus SX 50 OSW – beide buitenfolie raamfolie voor buiten – kunnen een goede oplossing zijn).
 3. Als de bescherming van een erg hoog niveau moet zijn, is warmtewerende folie een zeer effectieve oplossing.
  De best mogelijke oplossingen zijn dan Silver 35 of Sentinel Plus Silver 20 OSW raamfolie voor buiten.
  Er zijn ook nog wat andere mogelijkheden.

Anti-inkijkfolie

In de meeste gevallen wordt hiermee bedoeld een matte niet-doorzichtige plakfolie die vrijwel al het licht doorlaat. Deze folie kan op een deel van het glas – bijvoorbeeld een strook – worden aangebracht. Hieruit kunnen logo’s, streepjes of elk ander eigen ontwerp worden gesneden. Een ander type anti-inkijkfolie is de bekende spiegelfolie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de spiegelende eigenschap van de zonwerende folies. De spiegelfolie werkt alleen overdag – dan heb je aan de buitenkant een spiegel – ’s avonds als er licht aan is, werkt de folie andersom. Dan heb je binnen een spiegel. Dit effect wordt veroorzaakt door het verschil in licht. Met behulp van lampen is de situatie dus om te keren.

Met een zware spiegelfolie kun je een volledige spiegel vormen. Deze raamfolie moet altijd buiten worden aangebracht. Helaas is deze spiegelfolie voor een zitkamer zijn ze vaak te donker. Voor kantoren of slaapkamers zijn deze raamfolies ideaal.

Als alternatief kiest men dan vaak een lichtere folie die 50% spiegelt. Dan kun je wel naar wat binnen zien, maar je moet daarvoor wel echt moeite doen. In plaats van spiegelfolie wordt ook wel een plakfolie met gaatjes gebruikt. Deze zie je vaak op de achterkant van bussen en dan is er reclame op geprint. Ook deze werkt ’s avonds andersom net als de spiegelfolie.

Raamdecoratie

Onder decoratie bedoelen we alle andere soorten raamfolie. Met decoratieve folie is van alles mogelijk. Denk aan belettering, logo’s op je raam of gevel. Bedrukken behang voor van wanden. De mogelijkheden zijn oneindig.

Wat veel gebeurd is naam of logo of figuurtjes uitsnijden uit matte folie. Het effect van gezandstraald glas. Op zich is dit erg mooi en staat wel chique. Je moet je allen wel realiseren dat het niet altijd even goed zichtbaar is. Dus als reclame – je wil iedereen laten weten dat je op deze plek zit –  is het niet erg effectief dan zijn er veel betere oplossingen. We werken ook hier met alleen de beste kwaliteiten op het gebied van printen, snijden en de keuze van folie.

 

Raamfolie spiegelend

Toen wij in 1972 begonnen was er alleen de folie Silver 20. En deze is er nog steeds. De meest effectieve glasfolie die we in ons assortiment hebben. Het voordeel van spiegelfolie is dat het uiterst effectief is voor een zeer scherpe prijs. Helaas is het huidige technisch zeer hoogstaande glas niet meer geschikt om zo maar alle soorten raamfolie op te plakken. Je moet erg goed weten wat wel en vooral niets kan.

Het voordeel van een raamfolie aan de binnenkant gemonteerd is de zeer lange levensduur. Het voordeel van een raamfolie buiten is echter dat deze vaak effectiever. Er kunnen verschillende argumenten zijn om binnen te plakken en soms is die hoge warmtewering niet direct noodzakelijk. Ook is het zo dat de raamfolies in verschillende gradaties verkrijgbaar zijn. Hoe lichter, hoe minder warmtewering, maar ook hoe meer licht de folie doorlaat. En dan is een licht buitenfolie vaak een erg goed alternatief

Hoe moet ik raamfolie beoordelen?

 1. Houd de folie als een bril voor uw ogen. Niet op afstand houden. Niet op het raam plakken maar ECHT als een BRIL vlak voor de ogen houden.
  Dit geeft het beste beeld van het effect van de folie op de ruimte. Kijk rustig om u heen – ook naar binnen. Probeer wat te lezen en laat de ogen even rustig wennen. Neem hier de tijd voor.
 2. Houd de rug van de hand in de zon en schuif de folie tussen hand en zon. Zorg ervoor dat de folie de hand NIET raakt en voel het effect op de hand.
  Dit is de beste methode om zelf in de betreffende omgeving het effect van de folie te bepalen.

Niet-spiegelende raamfolie

Er kunnen verschillende argumenten zijn om niet voor een spiegelfolie te kiezen. Bijvoorbeeld om dat het uiterlijk van het pand niet mag veranderen, bij een monumentaal pand, omdat het grenst aan een terras of omdat het van de architect niet mag. Of omdat u het gewoon niet mooi vindt. Belangrijk is om te weten dat niet-spiegelende raamfolies er zijn in een binnen- en buitenkwaliteit. In principe adviseer ik altijd de raamfolie voor buiten, tenzij dat niet kan. Aangezien de raamfolie niet mag spiegelen – en dus vrijwel kleurloos moet zijn – wordt er dus geen licht tegengehouden. Daaruit volgt dat er dan nooit meer dan 50-60% van de zonnewarmte kan worden tegengehouden. Hierdoor zult u merken dat de ruimte aanzienlijk comfortabeler wordt. 50% warmtewering is al erg veel.

Ook de niet-spiegelende raamfolie kunt u op dezelfde manier beoordelen als de spiegelfolies.

Scherfbeveiliging

Scherfbeveiliging is vaak een vereiste voor HACCP- en BRC-certificaten. De folie zorgt er bij glasbreuk geen scherven in het eten terechtkomen. Gelaagd glas is vaak allang niet meer voldoende. Dit geldt ook voor vele andere situaties zoals Kinderdagverblijven – BSO – overheidsgebouwen. Vaak hoor je dat er op dubbelglas geen folie hoeft omdat dit niet kan breken. Dit is onzin. dubbelglas breekt minder snel maar als het breekt heb je ook twee keer zo veel scherven. Gelaagd glas is vaak allang niet meer voldoende. Als een gelaagde ruit breekt – zeker met wat meer geweld – komen er nog steeds scherven van het glas. Met veiligheidsfolie is dat te voorkomen. Bij dubbelglas moeten vaak allebei de ramen van raamfolie voorzien worden.

Hetzelfde geldt voor gehard glas. Gehard glas heeft een veel hoger breekpunt maar als het breekt – en dat kan heel gemakkelijk – spat het is miljoenen kleine stukjes uiteen. Ook dan geeft raamfolie veel veiligheid. Het glas blijft dan bij elkaar en vliegt niet in de rondte. Dit soort Scherfbeveiliging wordt veelal toegepast bij kinderdagverblijven, scholen en overheidsgebouwen. Die glazen deuren bij winkels en kantoren. Maar ook de tochtdeur thuis en de deuren naar het terras vormen een gevaar.

De beste oplossing is dan 4 Mil – 100 micron/0,01 mm dik – veiligheidsfolie.

Inbraak vertragend

Raamfolie is erg effectief in het vertragen van ongenode gasten. Doordat de raamfolie heel erg goed hecht op het glas zullen in geval van breuk de scherven aan het glas blijven hangen. Wanneer een baksteen door een normale ruit wordt gegooid, ligt de gehele ruit op de grond. Met veiligheidsfolie blijft deze aan elkaar hangen waarna de inbreker verder moet om een gat te maken. Dit kan alleen met nog meer geweld, dat kost tijd en maakt veel lawaai. Achteraf zit het glas ook vol met bloed omdat de inbreker heeft getracht het gat met zijn handen groter te maken. Folie is een relatief goedkope en zeer effectieve manier van vertragen. Geen hak- en breekwerk of noodzakelijke herstel werkzaamheden en dus geen overlast tijdens de montage. Glas met veiligheidsfolie maakt het dan wel moeilijker om binnen te komen, andere beveiligingsmaatregelen – detectie, alarm en sloten etc – blijven noodzakelijk. De beste mogelijke oplossingen zijn dan 8 Mil – 200 micron/0,02 mm dik – of 14 Mil – 350 micron/0,035 mm dik – veiligheidsfolie.

Explosie beveiliging

Bij een explosie zijn er twee gevaarlijke momenten. Tijdens de explosie is het glas dat uit de sponning geblazen wordt heel erg gevaarlijk. Dat vliegt het glas als scherpe messen in het rond. Zelfs als je je niet in de buurt dan de explosie bevindt kan dit grote schade – vooral ook persoonlijk letsel – aanrichten. Het tweede moment is na de explosie. Dan ontstaat er een soort vacuüm en vliegt van het glas weer terug. Des te dichter in de buurt, des te groter het risico. Ook dan is het persoonlijk letsel het grootst.

Er zijn twee dingen belangrijk:

 1. dat de folie niet te stijf is. Deze moet goed met de luchtdruk – want dat is een explosie – kunnen meebewegen.
 2. de folie moet goed aan het kozijn bevestigd worden. Gebeurt dit niet, dan bestaat het risico dat de ruit in zijn geheel naar binnen wordt geblazen. Op zich is dit al een heel stuk veiliger dan het rondvliegende glas maar verankeren is dus wel veel veiliger.

De beste mogelijke oplossingen zijn 8 Mil – 200 micron/0,02 mm dik – of 14 Mil – 350 micron/0,035 mm dik – veiligheidsfolie maar eigenlijk is alleen 8 Mil – 200 micron/0,02 mm dik – veiligheidsfolie met verankering aan het kozijn de veiligste oplossing.

Zitkamer / kantoor – vaste opstelling

Wanneer de goederen in een zitkamer of kantoorsituatie– meubels, tapijt, parket, gordijnen en dergelijke – voor een langere periode op de zelfde plaats aan de zon worden blootgesteld, is het beter om een normale zonwerende raamfolie te kiezen. Deze houdt niet alleen het UV-licht en de warmte tegen maar ook een deel van het licht. Een hele lichte folie is al erg effectief en hoe meer warmtewering hoe effectiever de folie. In elke situatie zal naar de juiste folie gekeken moeten worden.

Alleen als de ramen zich naast een terras bevinden is vaak een niet-spiegelende raamfolie een prettiger oplossing.

Etalage/showroom – tijdelijke opstelling

Voor deze situatie is het vaak belangrijk dat er naar binnen gekeken moet kunnen worden. In dat geval kun je alleen het UV-licht tegenhouden en een deel van de zonnewarmte. Hiervoor komt dan een niet-spiegelende zonwerende folie in aanmerking. Als de ramen zich naast een terras bevinden is een niet-spiegelende raamfolie vaak een erg prettige oplossingen.

Doorkijk naar buiten belangrijk

Als de doorkijk naar buiten belangrijk is dan komt de spiegelfolie in aanmerking. U dient er dan wel rekening mee te houden dat het effect ‘s avonds omgekeerd is. Als er ’s avonds binnen meer licht is dan buiten kijk je normaal naar binnen. Dat geldt met alle vormen van anti-inkijk waarbij je overdag naar buiten wil kunnen kijken. Dat geldt dus ook voor lamellen met gaatjes, vitrage, folie met gaatjes etc. Deze folie is dus absoluut geen vervanging van gordijnen en daardoor niet direct geschikt voor een badkamer.

Doorkijk naar buiten onbelangrijk

Dit zijn vaak de matte plakfolies. Als naar buiten kijken niet belangrijk is  – of het niet naar binnen kunnen kijken belangrijker is – dan komt een matte plakfolie in aanmerking. Deze plakfolie is leverbaar in tweesoorten: de Satin Crystal en de Dusted Glass. De Satin Crystal is een vrijwel kleurloze folie maar toch ondoorzichtig. Deze folie is minder geschikt voor een badkamer omdat je wat meer schimmen of contouren kunt zien – zeker als je vlak bij het raam staat. De Dusted Glass is wat dat betreft wat dichter van structuur en wat witter en geeft daardoor wat meer privacy. Minder schimmen en contouren.

Privé en zakelijk

We kunnen elk ontwerp en idee voor u uitwerken. We kunnen namen, strepen en logo’s uitsnijden uit kleurfolie of uit matte folie (Satin Crystal of Dusted Glass). Ook het printen van foto’s en behang en het bedrukken van platen is mogelijk. Kortom, we realiseren uw wens.

Spiegelfolie – Buitenfolie

De meest effectieve warmtewerende folie is de Sentinel Plus Silver 20 OSW. Deze raamfolie is zilverkleurig en weert 86% van de zonnewarmte. Een hogere warmtewering is er niet te krijgen. De folie neemt wel wat licht weg, al hoef je niet op de tast rond te lopen. U houdt goed zicht en kunt gewoon lezen. Zeer geschikt voor kantoren en slaapkamers wat minder geschikt voor een woonkamer.

Als die maximale warmtewering niet noodzakelijk is of wat meer licht binnen is gewenst, dan is de Sentinel Plus Silver 35 OSW een erg goed alternatief. Deze folie weert 75% van de zonnewarmte. Zeer geschikt voor kantoren en woonkamers. Ook de Sentinel Stainless Steel 15 OSW wordt heel veel gebruikt. De Sentinel Stainless Steel 15 OSW is een grijzige folie. Vooral erg goed als je last van schittering op je beeldscherm hebt. Deze folie is grijs van doorzicht.

Laatste alternatief is de folie Sentinel Stainless Steel 25 OSW. Deze is ook wat lichter dan de Sentinel Stainless Steel 15 OSW en spiegelt door zijn kleur deze ook minder. Warmtewering 65%.

Deze 4 zijn de meeste verkochte raamfolies uit ons assortiment

Raamfolie met spiegeleffect – voor binnen

Raamfolie wordt ook vaak binnen toegepast als de ramen buiten niet goed bereikbaar zijn of als de hoogste warmtewering niet direct noodzakelijk is.
Silver 35 is dan de meest effectieve raamfolie voor binnen met een warmtewering van 55%.
Sterling 50  – lichte champagne kleur –  is een iets lichtere raamfolie met bijna dezelfde warmtewering.

Beide folies  kunnen ook op dubbelglas en op HR++ glas aangebracht worden.

Raamfolie zonder spiegel effect – voor binnen

De enige raamfolie daarvoor is de LX-70. De raamfolie weert 55% van de zonnewarmte. Helaas zijn er maar 2 fabrikanten ter wereld die een dergelijke raamfolie kunnen maken van deze kwaliteit en helderheid. LX-70 is een volledig metalliseerde folie en 11 metaallagen. Daardoor is de folie geschikt voor de montage aan de binnenkant van HR++ glas. De folie weert 55% van de zonnewarmte. Mijn advies is wel om eerst te kijken of Sentinel Plus SX 80 OSW geschikt is – dit is onze niet-spiegelende raamfolie voor buiten – en als dat niet kan voor de LX-70 te kiezen.

Raamfolie zonder spiegel effect – voor buiten

De Sentinel Plus SX 80 OSW is eigenlijk de meest ideale raamfolie. Hij combineert veel lichtdoorlaat met een hoge warmteweringen en – wat vooral heel erg prettig is – hij spiegelt niet. De folie weert ongeveer 60% van de zonnewarmte en heeft een hele prettige kleur.

Een alternatief voor de Sentinel Plus SX 80 OSW is de Sentinel Plus SX 50 OSW. Het zelfde resultaat – net zo effectief – alleen heel licht spiegelend.

Scherfbeveiliging – HACCP – IFC – BRC – Kinderdag verblijven – Privé etc. Hiervoor gebruiken we vaak de 4 Mil – 100 micron/0,01 mm dik – veiligheidsfolie. Deze folie is volledig kleurloos en transparant. Je ziet er niets van.

Inbraakvertragend

De 8 Mil – 200 micron/0,02 mm dik –  inbraakvertragende folie is 200 micron dik. De 8 Mil veiligheidsfolie is ook een ook mooiere en glasheldere raamfolie. Vrijwel niet zichtbaar

De zwaarste is de 14 Mil – 350 micron/0,035 mm dik –  inbraakvertragende raamfolie. De 14 Mil heeft het NEN 356 P2A-certificaat. Het beveiligingsniveau loopt van P1A tot P4A. Het P2A-certificaat wordt ook vaak door verzekeraars geëist.

Explosie beveiliging

Voor explosiebeveiliging adviseren we vaak 8 Mil – 200 micron/0,02 mm dik – veiligheidsfolie of 14 Mil – 350 micron/0,035 mm dik – veiligheidsfolie. Dat hangt af van de eisen en de manier van beveiligen.

Isolerende raamfolie

De werking van Ecolux heeft twee functies: de folie houdt de warmte buiten in de zomer en reflecteert de warmte naar binnen in de winter. Op enkel glas is een besparing ruim 40% en op dubbelglas bijna 30%. Het verbetert de isolatie tot 41% (K-waarde), bespaart energie, houdt overdreven warmte buiten en laat het daglicht binnen.

Verkleuring

De beste oplossing om verkleuring tegen  te gaan is Sentinel Plus SX 80 OSW. Deze folie weert 55% van de zonnewarmte en 99% van het UV-licht. De folie is heel licht blauwig van kleur. Daarmee soms wat minder geschikt voor een etalage. Dan is een UV-Protectie folie de oplossing. Deze folie heeft een extra zwaar UV-filter en maakt het uitermate geschikt voor etalages. Tegenwoordig wordt er steeds maar voor de Sterling 70 gekozen. Deze raamfolie spiegelt wel heel erg licht maar dat is zelden echt een probleem. Vooral voor woningen is de Streling 70 deze heel erg geschikt.