Alles over Thermische breuk

Er zijn vele soorten thermische breuken maar hier hebben we het alleen over een “thermische breuk ten gevolge van zonwerend raamfolie

Je hoort vaak dat je op HR++ glas geen raamfolie aan de binnenkant kunt aanbrengen. Dit is een zeer hardnekkig misverstand.

Toegegeven je kunt zeker niet alles aanbrengen en veel minder dan op enkel glas maar er zijn wel degelijk mogelijkheden.

Door de zeer complexe glassystemen is het niet meer mogelijk om zo maar alles overal op te plakken. Een gedegen kennis van glas is erg belangrijk. Onze fabrikant en leverancier is Saint Gobain – de grootste glasfabrikant ter wereld – hierdoor hebben wij alle kennis om u van een goed advies te voorzien. We kunnen zelfs bij de fabrikant berekeningen laten maken om het risico goed in te schatten.

Wat is een thermische breuk ten gevolge van zonwerend raamfolie?

Doordat je folie op het raam aanbrengt zal dit warm worden. Glas geleid de warmte slecht waardoor ongelijkmatige warmte opbouw kan ontstaan. Als de ruit nu goed gezet is en gaaf is zal dit bijna nooit tot problemen geven. Helaas is het glas niet altijd gaaf en zijn er ook nog andere omstandigheden die meetellen. Dus door de juiste folie te adviseren maken we het risico op breuk zo klein mogelijk.

Er zijn zeker glassoorten waar het beter is geen folie op aan te brengen. Dan zeggen we dit ook duidelijk

Een thermische breuk ten gevolgen van de folie is heel eenvoudig te herkennen.

  • een dergelijke breuk begint ALTIJD haaks op het kozijn
  • meestal 10 cm
  • en krinkelt zich dan als een slangetje door de ruit tot hij de zijkant weer raakt
  • vaak 2 breuk soms splitst hij zich

Vooral de eerste 2 zijn erg belangrijk voor een thermische breuk ten gevolge van folie.

Als de breuk niet haaks op het kozijn begint heeft de breuk bijna altijd een andere oorzaak. Vaak verkeerde zetting of zo. Kozijn kan niet goed zijn? Hoe komt dat? We kunnen helaas niet zien wat er in het kozijn gebeurd. Het is dan waarschijnlijk wel zo dat deze breuk zonder folie minder snel ontstaan zou zijn maar het is geen thermische breuk direct ten gevolge van zonwerende folie.

Ontstaat er een gevaarlijke situatie? NEE Het glas blijft gewoon zitten. Vaak is het zelfs niet eens lek en zou je het niet hoeven vervangen. Je moet het wel vervangen want het is kapot

Als we Solar Gard raamfolie – van Saint Gobain –  installeren krijgt u een garantiebewijs waaruit blijkt dat we ingeval van thermische breuk door de folie zorgen voor gelijkwaardig nieuwe glas. En dat komt eerlijk gezegd wel voor. Gelukkig niet zo heel vaak

Daarom adviseren wij om het aanbrengen van raamfolie altijd uit te laten voeren door een bedrijf dat gespecialiseerd is in raamfolie. Dit soort bedrijven kunnen de technische eigenschappen van het glas doormeten, hebben kennis van zaken en geven garanties af op de folie en het geleverde werk. Vaak kunnen ze ook berekenen wat de extra warmte belasting voor het glas is bij het gebruik van een bepaalde folie type”. Hierdoor kunt u ruitbreuk voorkomen.

Dus zonwerend raamfolie kan maar laat het advies aan experts over