Leveranciers

Doe-Het-Zelf glasfolie

Weet waar je aan begint

Hoewel wij geen doe-het-zelf producten verkopen, begrijpen we dat veel mensen de uitdaging aangaan om raamfolie zelf aan te brengen. Daarom bieden we op onze website een pagina met handige tips voor eigen montage. Het is belangrijk om te weten dat het aanbrengen van raamfolie meer precisie en ervaring vereist dan je misschien denkt.

Elk type folie – of het nu vinyl, zonwerend of veiligheidsfolie is – heeft zijn eigen specifieke werkwijze en gereedschap. Het is essentieel om zorgvuldig en geduldig te werken. Een onzorgvuldige aanbrenging kan leiden tot blijvende schade, zoals vouwen, krassen of luchtbellen onder de folie, wat het resultaat kan verpesten.

Met de juiste kennis en de juiste tools kun je de klus zeker zelf klaren, maar houd er rekening mee dat een professioneel resultaat vaak vraagt om ervaring en techniek. Als je twijfelt, kun je altijd bij ons terecht voor advies of overwegen om het werk door een specialist te laten uitvoeren.

Kun je glasfolie zelf aanbrengen?

Het aanbrengen van raamfolie kun je zeker leren! Het is net als fietsen of zwemmen: je leert het vooral door het veel en regelmatig te doen. Bij ons heeft het ook tijd gekost om het onder de knie te krijgen.

Het grootste obstakel voor veel mensen is echter dat ze niet altijd de kans krijgen om het vaak genoeg te oefenen. Maar met de juiste begeleiding en wat geduld, kan iedereen het leren. En natuurlijk geldt: oefening baart kunst!

Is het zo eenvoudig als ze op de filmpjes op internet laten zien?

Het lijkt inderdaad zo eenvoudig in de video’s die je online ziet, maar in werkelijkheid is – zoals zo vaak – anders. Ervaring speelt hier een grote rol, en dat is iets wat je alleen opdoet door veel en regelmatig te oefenen – net zoals bij zwemmen of fietsen. Je zult zeker wat vallen en opstaan ervaren, maar met geduld en precisie komt het goed.

Het belangrijkste is om zorgvuldig te werk te gaan. Veel mensen onderschatten het belang van nauwkeurigheid. Een vuiltje of een kleine fout is misschien niet zo erg, maar de schade kan wel permanent zijn en erg zichtbaar.

Dit is vooral een probleem als je werkt in een ruimte waar het afwerkingsresultaat goed zichtbaar is, zoals een zitkamer. In een werkkamer of slaapkamer valt het misschien minder op, maar voor veel doe-het-zelvers is het moeilijk om het zo perfect te doen als nodig is, simpelweg door gebrek aan ervaring.

Grofweg zijn er 3 soorten glasfolies

De vinyl raamfolie :

Vaak in een matte uitvoering, is een stuk makkelijker aan te brengen dan andere folies, zoals hieronder de polyesterfolies. Deze vinylfolies hebben meestal een papieren rug en zijn wat vergevingsgezinder. Met geduldig en voorzichtig werk kom je vaak al een heel eind. Het is essentieel om al het water onder de folie goed weg te krijgen en het restant rustig te laten uitdampen voor een perfect resultaat.

Let op: bij de folies die je in de bouwmarkt vindt, moet je werken met water en zeep, maar dit kan leiden tot problemen. De lijmlaag van deze folies is vaak niet geschikt voor deze methode. Het water kan ervoor zorgen dat de lijmlaag wit uitslaat, en door de dikte van de folie komt dit er niet goed uit, waardoor je uiteindelijk achterblijft met een onesthetische witte laag. Dit probleem komt je niet tegen bij onze vinylfolie, die je zonder zorgen kunt aanbrengen!

Polyesterfolie glasfolie :

Zonwerende glasfolies of spiegelfolies zijn inderdaad een stuk lastiger aan te brengen dan bijvoorbeeld matte vinylfolies. Het aanbrengen van deze folies vereist veel precisie, omdat kraken en vouwen direct zichtbaar zijn en permanent blijven. Dergelijke onvolkomenheden vallen flink op en kunnen het eindresultaat flink verpesten.

Daarnaast is vuil of stof onder de folie ook veel zichtbaarder bij zonwerende of spiegelfolies. Dit soort imperfecties kunnen echt afleiden van het strakke resultaat dat je wilt bereiken. Bij matte folie zie je dit soort dingen veel minder.

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat krassen op deze folies bijzonder goed zichtbaar zijn, vooral wanneer de zon erop schijnt. Dit kan je zorgen baren, omdat zelfs kleine beschadigingen snel opvallen en het uiterlijk van de folie aanzienlijk beïnvloeden. Daarom is het essentieel om bij het aanbrengen van deze folies uiterst zorgvuldig te werk te gaan.

Dan de laatste soort. Dit zijn de veiligheidsfolie.

De veiligheidsfolie is een andere categorie die een stuk complexer is om aan te brengen. Dit zijn dikke polyester folies, wat betekent dat je ze niet met een gewone wisser kunt aanbrengen. Je hebt hiervoor speciale gereedschappen nodig om de folie goed te kunnen plaatsen.

Maar er is meer: zelfs als je met veel geduld en een gewone wisser de folie netjes op het glas hebt aangebracht, betekent dat niet dat de folie daadwerkelijk goed zit. De folie moet zich bijna naadloos met het glas verbinden. Dit is essentieel omdat veiligheidsfolie een zogenaamde Pressure Sensitive lijmlaag heeft, wat inhoudt dat je druk moet uitoefenen op de lijmlaag om een goede hechting te krijgen. Dit doe je niet zomaar met je handen; daarvoor heb je speciaal gereedschap nodig.

Als je deze extra druk niet uitoefent, zit de folie niet goed vast en biedt het niet de bescherming die je zoekt. Dit is precies de reden waarom veiligheidsfolie niet in de doe-het-zelf winkels wordt verkocht: de aanbrengtechniek is zo gespecialiseerd dat het vaak niet lukt zonder de juiste ervaring en gereedschap.