Raamfolie verwijderen

Raamfolie verwijderen

Hoe kun je raamfolie het beste verwijdren ?

Laten we beginnen met het wegnemen van een hardnekkige mythe: je kunt raamfolie niet eenvoudig verwijderen met een föhn. Hoewel er talloze video’s online zijn die het tegendeel beweren, kan ik uit meer dan 40 jaar ervaring zeggen dat dit niet de werkelijkheid is.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom het niet werkt:

1. Ongeschikte folies:
Meer dan de helft van de folies die op glas worden gebruikt, is niet geschikt voor verwijdering met een föhn. Zonwerende en spiegelfolies kunnen zeker niet met een föhn worden verwijderd. Daarnaast is veel decoratief folie, vooral als het al een tijd op het glas zit, te oud om met een föhn effectief te verwijderen.

2. Het materiaal van het glas:
Bij een auto werkt een föhn wel, omdat auto’s van metaal zijn en metaal warmte goed geleidt. Glas echter geleidt warmte veel minder goed, waardoor een föhn niet effectief genoeg is om de folie te verwarmen en los te maken.

Kortom, een föhn is geen ideale oplossing voor het verwijderen van raamfolie. Het is belangrijk om de juiste technieken en gereedschappen te gebruiken om folie op een veilige en efficiënte manier te verwijderen.

Hoe moet je glasfolie dan wel verwijderen ?

Soms kun je met heel veel geduld de folie voorzichtig van het glas trekken. Begin door met een scheermesje een klein hoekje van de folie los te maken, en trek daarna heel langzaam en rustig in smalle banen. Dit is een werkje dat echt geduld vergt, dus neem de tijd en wees voorzichtig.

Na het verwijderen van de folie blijft er vaak veel lijm achter. Daar kom ik later op terug, want dit kan lastig zijn om goed schoon te maken.

Een andere methode is om met een scherpe glaskrabber of scheermesje de folie eraf te steken. Zorg er wel voor dat je scherpe messen gebruikt, want met botte messen kun je snel krassen maken op het glas. Ook deze techniek vraagt om geduld en uithoudingsvermogen, maar het is effectief. Zoals bij de vorige methode, zal er ook hier veel lijm achterblijven.

Als de oude folie een zonwerende of spiegelfolie is (de doorzichtige folies van vroeger), kun je vaak de folie voorzichtig eraf trekken. Dit is een redelijk eenvoudig werkje, maar net als bij de andere folies blijft er weer veel lijm achter. En juist dát is het lastige eraan.

Bij veiligheidsfolie, die je helemaal moet verwijderen, wordt het proces ingewikkelder. Deze folie is vaak veel harder en hechter, dus het vraagt om een andere aanpak. Snijd de folie met een scherp mes in smalle stroken, tot je het glas bereikt. Deze stroken kun je dan voorzichtig los trekken, maar wees voorzichtig: de folie zit vaak erg vast, dus je zult stevig moeten trekken. En ook hier blijf je helaas weer achter met veel lijmresten, die je nog moet verwijderen.

Dan nu de lijm zoals ik beloofd had.

Er zijn verschillende soorten lijm die achterblijven na het verwijderen van folie, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: traditionele oplosmiddelen zoals lijmoplosser, terpentine of wasbenzine werken niet. Ze zorgen alleen maar voor rommel en frustratie, zonder het gewenste resultaat.

Deze lijmen zijn namelijk niet op waterbasis, wat betekent dat oplosmiddelen geen invloed hebben. Wat wel werkt, is de lijm nat maken met lauw water en een beetje zeepsop. Daarna kun je de lijm voorzichtig met een scherp mes afsteken. Zorg ervoor dat je scherpe messen gebruikt, anders kun je snel krassen maken op het glas.

Om de lijm wat zachter te maken, kun je wat spiritus of pure alcohol aan het water toevoegen. Dit helpt om de lijm makkelijker te verwijderen. Houd er echter rekening mee dat zowel spiritus als alcohol sterk ruiken en brandbaar zijn. Bovendien kunnen sommige mensen hoofdpijn krijgen van de dampen, dus zorg voor voldoende ventilatie tijdens het werk.

Laatste oplossing:

laatste oplossing :

Stuur uw aanvraag naar mark@dekockraamfolie.nl

Voor een vlotte en accurate afhandeling, vragen we u de volgende informatie mee te sturen:

  1. Lengte x breedte x aantal van de te bedekken oppervlakken.
  2. Soort folie waar het om gaat.
  3. Foto’s van de situatie, zodat we de klus goed kunnen inschatten.
  4. Geef aan of er alleen afgehaald moet worden of dat er ook nieuwe folie moet worden aangebracht, en welk type folie dit dan is.
  5. Soms is er haast bij, dus geef aan als hoe dringend het is en de reden voor de haast.

Dit zorgt ervoor dat je een gestructureerd overzicht hebt van de benodigde informatie voor een snelle verwerking.